Forum > Teme

Ne pregatim pentru "JOIA VERDE" Scoala Valea -Seaca, jud. Bacau

Desi doar unele neamuri de rromi in speta ursarii mai tin cont de acesta sarbatoare , m-am gandit ca ar fi bine sa petrecem cateva ore in cadrul sedintei de grup cu parintii pentru a marca si afla mai multe lucruri insusi despre acesta sarbatoare.oia din a doua saptamana dupa Rusalii, numita si Joia Verde sau Joia Manioasa, este la prima vedere o sarbatoare prin care este celebrata bogatia naturii datatoare de viata. Deseori se incing petreceri la iarba verde, cu mancare si bautura pe saturate. Dar in Joia Verde se fac simtite credintele si ritualurile care capata o tenta infricosatoare. Pierderea recoltelor de pe campuri ii paste pe cei care lucreaza in Joia Verde. Se mai spune ca gospodarii care nesocotesc aceasta zi se vor inverzi si, spre marea lor rusine, vor fi usor de recunoscut de ceilalti. In aceasta zi nu se spala si, mai ales, nu se albesc rufele, pentru ca vor capata culoarea verde. Nu se lucreaza nimic pe camp, ca sa nu se acopere drumurile si cararile cu iarba. Calatorul aflat la drum nu va mai sti sa se intoarca acasa si va ramane pentru mult timp un pribeag. Tot in Joia Verde se desfasoara ritualuri care au rolul de a aduce ploaia asupra campurilor. La fel ca la "Paparude", fetele se uda cu apa ca sa se deschida cerul si sa cada ploaia. Seara se deschide cu baluri structurata astfel: -in prima seara se duc la bal domnisoarele si cavalerii] -in a doua seara participa proaspetii insuratei - iar in a treia seara se bucura restul satenilor Am participat si eu la un asemenea bal dar beneinteles insotita de bunica pentru ca asa era la noi nu aveam voie sa raman singura in satul Bacioiu din jud. Bacau. A doua zi vineri se iese la morminte pentru a-i comemora pe cei trecuti in nefiinta. Trei zile si trei nopti fanfara canta prin sat iar fetele si baietii poarta cele mai frumoase straie. O sa petrecm intr-un cadru mai festiv unde voi afla mai multe noutati despre acesta sarbatoare care cred eu ca ar fi trebuit sa apara si in calendar si va voi impartasi noutatile.
Subiect initiat de petra_laslau la 2012-04-10

Comentarii:

intradevar traditia este aceasta, dar intre timp s-au schimbat multe. La noi de joia verde intotdeauna se faceau baluri, balci unde veneau oameni din toate satele invecinate, romani foarte multi. Acum se fac nunti si botezuri in aceasta zi, fanfara canta prin tot satul. O alta traditie este mersul finilor la nasi cu cozonac, oua rosii. A doua zi se iese la capul mortilor. Este considerata o zi in care te vezi cu persoane plecate din sat de foarte mult timp.
Postat de puscasu_felicia la 2012-04-15

Draga Oana posteaza te rog si echipa noastra minunata de mentori sa dam si noi bine NU? Oricum am cea mai tare sefa ! Iti urez multa sanatate si sa ai un Paste vesel si fericit alaturi de cei dragi!
Postat de petra_laslau la 2012-04-12

Draga Felicia asa cum ai spus si tu aceasta sarbatoare inca se mai tine in comunitatile de ursari lautari. Printre comunitatile selectate in cadrul proiectului care mai tin aceasta sarbatoare se numara si Bacioiu asa cum ai specificat si tu, Gulia (judetul Suceava), Zmeu, Crucea (judetul Iasi) si daca nu ma insel chiar si la Pietris,Dolhesti (judetul Iasi).
Postat de oana_tulac la 2012-04-11


Stiri/Eveniment

Povestile copiilor

Elevii care au participat in proiectul Oportunitati egale in educatie pentru o societate incluziva ne-au impartasit povestile lor de viata.


Proiectul in imagini

Parcurgeti impreuna cu noi etapele proiectului, cu ajutorul imaginilor!


Forum

Inregistreaza-te!

Deja membru? Log in

Utilizator:
Parola:

 

Parteneri