Forum > Teme

Opinie personala

Sparg eu gheata, sperand ca si ceilalti dintre voi isi fac timp sa-si exprime opinia. Personal, cred ca limba romani este indiscutabil un element de baza in cultura roma, asa cum orice limba de pe planeta asta este piatra de temelie pentru cultura respectiva. Dat fiind faptul ca se pune in discutie relatia dintre majoritari si minoritari granita pentru a deveni un factor care contribuie la izolarea persoanelor devine usor de trecut. Consider ca cel putin in Romania persoanele de etnie roma trebuie incurajate sa-si pastreze cultura si traditia de a vorbi limba romani, insa in acelasi timp trebuie sa invete si limba romana pentru a se putea descurca in chestiunile administrative de zi cu zi (cel putin). Cunosc exemple in care limba a devenit un factor de izolare, un impediment in dezvoltarea personala si profesionala. Asta cred eu...Voi ce ziceti?
Subiect initiat de adinau la 2012-02-29

Comentarii:

Adina, și eu cred ca limba este unul dintre elementele fundamentale ale oricărui popor. Cred ca este important ca limba Romani să fie cunoscută și vorbită chiar, dar nu să creeze 'șoc cultural' pentru ceilalți.Înainte de a merge în China într-un schimb de experiență, ni s-a spus să nu vorbim tare ca să nu deranjăm prin vorbirea unei alte limbi pentru că orice limbă diferită, și mai ales pe un ton ridicat, deranjează. Cred că ține de bun simț, ca atunci când sunt în spațiul public, să nu deranjez prin tonul vocii pe cei din jur indiferent dacă vorbesc o limbă a majoritarilor, dar mai ales dacă vorbesc o limbă a minoritarilor. Sunt pentru păstrarea tradițiilor și cunoașterea/promovarea Limbii Romani, dar și cunoașterea Limbii Române.
Postat de PetruLazar la 2012-03-07

Exercitiu de imaginatie:2 cetateni de etnie roma se intalnesc in tramvai.Dupa cateva minute incep sa comunice, intre ei ,in limba romani.Cum credeti ca vor reactiona celelate persoane aflate in tramvai?Raspunsul il stim cu totii.Cred ca acesta este exemplul cel mai concludent.Cu siguranta limba romani este un factor de izolare,dar cu toate acestea ar trebuii sa ne dam seama,cu totii,ca este principalul izvor al istoriei rome,sper sa nu se piarda..Stefan
Postat de Lunca.Stefan la 2012-03-01


Stiri/Eveniment

Povestile copiilor

Elevii care au participat in proiectul Oportunitati egale in educatie pentru o societate incluziva ne-au impartasit povestile lor de viata.


Proiectul in imagini

Parcurgeti impreuna cu noi etapele proiectului, cu ajutorul imaginilor!


Forum

Inregistreaza-te!

Deja membru? Log in

Utilizator:
Parola:

 

Parteneri