Prezentare


Scopul proiectului Oportunitati egale in educatie pentru o societate incluziva il reprezinta cresterea ratei de succes scolar pentru copiii romi din mediul urban si rural si asigurarea accesului egal la educatie.
In cadrul proiectului vor fi sprjiniti si incurajati sa isi continue studiile aproximativ 1250 de elevi din clasele V-VIII, aflati in pragul abandonului scolar.

Elevii selectati in proiect vor beneficia de:
- sprijin financiar pentru a-si achizitiona articolele necesare pentru a merge la scoala;
- ore de pregatire suplimentara la limba si literatura romana si matematica pentru a promova testele nationale si pentru a le facilicita accesul la licee, scoli de arte si meserii, scoli vocationale;
- sprijinul permanent al unui mentor pentru mentinera elevilor in sistemul educational, crearea si consolidarea relatiilor dintre familie, comunitate si scoala pentru imbunatatirea rezultatelor scolare.

Proiectul Oportunitati egale in educatie pentru o societate incluziva se implementeaza in perioada septembrie 2010 – august 2013 in Regiunea Nord-Est, Regiunea Centru si Regiunea Sud-Muntenia. In urma procesului de selectie a judetelor care vor fi integrate in proiectul Oportunitati egale in educatie pentru o societate incluziva au indeplinit criteriile de calificare, judetele Suceava, Iasi, Bacau din Regiunea Nord-Est. In Regiunea Centru elevii beneficiari sunt din judetele Brasov, Sibiu si Mures, iar in Regiunea Sud-Muntenia scolile din care provin elevii selectati sunt din judetele Ialomita, Giurgiu, Prahova si Calarasi.

Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului este partenerul national al proiectului Oportunitati egale in educatie pentru o societate incluziva a-l carui rol este de a oferi suport institutional si tehnic pentru implementarea proiectului in cele trei regiuni, colaborarea cu inspectoratele judetene din regiunile din care provin scolile selectate.

Fundatia Centrul de Resurse pentru Comunitatile de Romi implementeaza activitatile proiectului in Regiunea Centru. Misiunea fundatiei este de a contribui la ameliorarea conditiilor de viata a comunitatilor de romi din tara. Preocupati de incurajarea si stimularea elevilor si studentilor romi de a-si continua studiile, au implementat proiecte precum "Burse de studiu pentru elevii romi din licee", finantat de Roma Education Fund cu scopul de a sprijini financiar si prin servicii de mentorat liceenilor romi cu rezultate scolare bune. Cu sprijinul financiar al Roma Education Fund, Fundatia Centrul de Resurse pentru Comunitatile de Romi implementeaza Programul de Burse Universitare pentru Romi – Roma Memorial (RMUSP) prin intermediul caruia sunt acordate 750 de burse de studiu pentru viitorii medici romi. Pentru imbunatatirea conditiilor de viata a 36 de localitati rurale si comunitati de romi au infiintat asociatii locale interetnice si au organizat cursuri de calificare, evaluarea a competentelor si  activitati generatoare de venituri.

In Regiunea Nord-Est, Asociatia Centrul Rromilor “Amare Rromentza” este responsabila pentru desfasuratea proiectului ">Oportunitati egale in educatie pentru o societate incluziva". Cu o experienta de peste 5 ani de lucru cu diferite comunitati de romi, Amare Rromentza prezinta un portofoliu de proiecte a caror misiune este de a preveni si combate orice forma de discriminare a romilor, de a facilita accesul comunitatilor de romi la educatie, drepturi civile, economice, sociale si culturale. Proiectele implementate vizau si afirmarea elitei romilor si crearea modelelor referentiale, dezvoltarea economica a comunitatilor de romi. "Educatie de calitate – un pas spre egalitate", "Educatie bilingva in comunitatile de romi", "Scola mobila pentru copiii romi" sunt numai cateva proiecte implementate de Asociatia Centrul Rromilor “Amare Rromentza”.

Asociatia Centrul pentru Educatie si Dezvoltare Sociala este partenerul care isi desfasoara activitatea in Regiunea Sud-Muntenia. Preocupata de ameliorarea decalajelor educationale dintre elevii romi si majoritari, Asociatia Centrul pentru Educatie si Dezvoltare Sociala a implementat proiectul "Oportunitati si provocari pentru tineii romi" prin intermediul caruia 50 de elevi romi au avut sansa de a deveni studenti, de a-si indeplini visul de a merge la facultate si de a-si schimba perspectiva de viitor, odata cu alegerea facultatii. De activitatile proiectului s-au bucurat atat viitorii studenti, cat si 100 de parinti romi care au participat la sesiuni de informare si constientizare privind rolul si importanta educatiei. Pe durata proiectului 4 comunitati de romi din judetul Calarasi au initiat si consolidat relatiile cu autoritatile locale pentru identificarea solutiile impotriva abandonului scolar.

In implementarea proiectului Oportunitati egale in educatie pentru o societate incluziva Fundatia Roma Education Fund Romania se bucura de sprijinul partenerului transnational Roma Education Fund Ungaria cu sediul la Budapesta. Infiintata in 2005 si parte a unei retele internationale care cuprinde Roma Education Fund Elvetia si Fundatia Roma Education Fund Romania, Roma Education Fund Ungaria a finantat pana in prezent peste 149 de proiecte din 12 tari, cu scopul de a reduce decalajele educationale intre romi si ne-romi. Unul dintre cele mai importante programe derulate este Roma Memorial University Scholarship Program care se bazeaza pe competia deschisa a studentilor romi din tarile europene pentru acordarea anulala a 700 de burse.

 
Stiri/Eveniment

Povestile copiilor

Elevii care au participat in proiectul Oportunitati egale in educatie pentru o societate incluziva ne-au impartasit povestile lor de viata.


Proiectul in imagini

Parcurgeti impreuna cu noi etapele proiectului, cu ajutorul imaginilor!


Forum

Inregistreaza-te!

Deja membru? Log in

Utilizator:
Parola:

 

Parteneri