Studii si analize
Studii si analize privind educatia grupurilor dezavantajate 
Educatia multiculturala
Publicatia realizata de Salvati Copiii trateaza posibilele efecte ale discriminarii asupra copiilor romi, integrarea copiilor romi in scoli, perspectivele educatiei multiculturale si modele de activitati multiculturale.
Detalii in documentele atasate:
Educatia multiculturala - rromii in scoala 
A Good Start Project
Raportul de cercetare al proiectului Un Start Bun, implementat de Roma Education Fund in Slovacia, Romania, Ungaria si Macedonia.
Detalii in documentele atasate:
A Good Start Project 
Istoricul invatamantului pentru rromi
Detalii in documentele atasate:
Istoricul invatamantului pentru rromi 
Activitati extrascolare in ruralul romanesc. Dezvoltarea de competente cheie la copii si tineri
Lucrarea elaborata de Fundatia Soros arata rolul si beneficiile aduse de activitatile extrascolare in dezvoltarea competenetelor copilului si, ulterior, a tanarului. Cercetarea prezinta perceptia copiilor, parintilor si profesorilor despre implicarea in activitati extrascolare si tipurile si tematicele de activitati realizate in mediul rural. Va puteti insipra sau pur si simplu admira exemplele de bune practici prezentate la finalul lucrarii.
Detalii in documentele atasate:
Activitati extrascolare in ruralul romanesc. Dezvoltarea de competente cheie la copii si tineri 
Starea copiilor lumii 2012 – rezumat
Raportul UNICEF privind situatia copiilor in lume arata ca in cativa ani peste jumatate din copiii planetei vor trai la oras. O mare parte dintre ei nu au acces la servicii de baza, precum apa potabila, electricitatea, educatia, fiind adesea victime ale exploatarii, abuzurilor, expulzarii si violentei.
Detalii in documentele atasate:
Starea copiilor lumii 2012 
Fiecare copil in scoala
Asociata Ovidiu Rom a elaborat o propunere de politici publice pentru reducerea decalajului educational intre copiii din Romania, cu accent pe importanta educatiei prescolare si scolare mici. Propunerea vine in urma ratei de abandon scolar, care in perioada 2001-2008, s-a triplat.
Detalii in documentele atasate:
Fiecare copil in scoala 
Estimari ale dimensiunii abandonului scolar si ale factorilor de influenta
Profesori universitari din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti au analizat fenomenul abandonului scolar in perioada 1990-2009 la nivelul tuturor formelor de invatamant din mediul rural si urban. Plecand de la identificarea aspectelor generale ale fenomenului de abandon scolar la nivel national s-au pus in evidenta tendintele existente la nivelul abandonului scolar pentru perioada 2000-2009, dar si analiza abandonului scolar din mediul urban si rural. Studiul prezinta numarul de abandonuri scolare din perioada 1990-2000, numarul anual de elevi care au abandonat scoala in perioada 1990-2008, repartizarea abandonului scolar pe forme de invatamant si modul de evolutie a abandonului in perioada 1990-2009 si raporturile dintre aceste forme.
Detalii in documentele atasate:
Estimari ale dimensiunii abandonului scolar si ale factorilor de influenta 
Estimarea dimensiunii fenomenului de abandon scolar folosind metodologia analizei pe cohort
Studiul reprezinta rezultatul cercetarii defasurate de Institutul de Stiinte ale Educatiei si UNICEF, la inceputul anului 2011 in cinci unitati scolare aflate in mediul urban si rural din judetele Arad, Vrancea, Caras-Severin, Brasov si Tulcea. Analiza pe cohorta presupune urmarirea participarii la educatie pe parcursul unui ciclu scolar (I-IV, V-VIII). Studiul prezinta rezultatele cercetarii, tinand cont de caracteristicile generale ale scolilor si comunitatilor in care sunt situate, abandonul scolar “ascuns”, pierderile scolare anuale.
Detalii in documentele atasate:
Estimarea dimensiunii fenomenului de abandon scolar folosind metodologia analizei pe cohorta 
Parasirea timpurie a scolii - cauze si efecte
Studiul initiat de Fundatia Roma Education Fund Romania in cadrul proiectului "Oportunitati egale in educatie pentru o societate incluziva" s-a derulat in scoli din regiunile Centru, Nord-Est si Sud-Muntenia, unde ponderea elevilor romi este de minim 10%.
Principalele concluzii care se desprind din datele cercetarii arata ca absenteismul scolar si riscul parasirii scolii sunt net mai mari la elevii romi, pozitionarea in banci a elevilor romi este,de obicei, in ultimele doua banci, alaturi de colegi tot romi. Studiul prezinta si ale aspecte foarte importante din evolutia unui copil rom, precum capitalul cultural al familiei din care provine, suportul familial, social si institutional, dar si mediul si resursele de care beneficiaza. Cea de-a doua partea a studiului va fi elaborata la finalizarea proiectului "Oportunitati egale in educatie pentru o societate incluziva", pentru a masura impactul proiectului.
Detalii in documentele atasate:
Parasirea_timpurie_a_scolii 
Educatia si Etno-Cultura Rromani
Studiul realizat de prof. dr. Delia Grigore prezinta repere istorice, traditii si credinte din viata si cultura etniei rome. Lucrarea ilustreaza incluziunea etno-educationala a romilor, neamurile de romi existente pretutindeni, rolul si semnificatia casatoriei, principiile care stau la baza educatiei copiilor romi, obiceiurile pe care le respecta romii de sarbatori, precum si o serie de infomatii istorice din evolutia etniei rome.
Detalii in documentele atasate:
Educatia_si_etno_cultura_rromani 
O scoala pentru toti?
Autorii raportului “O scoala pentru toti?”, Gelu Duminica si Ana Ivasiuc au analizat accesul copiilor romi la o educatie de calitate, folosind date cantitative si calitative din 100 de unitati de invatamant cu ponderi diverse de elevi de etnie roma. Proiectul de cercetare in urma caruia a rezultat acest raport s-a desfasurat pe perioada unui an de zile, iar principalele concluzii ale raportului vizeaza corelatiile intre dotarile scolilor, calitatea resurselor umane implicate in procesul educativ, numarul de ore de formare continua de care beneficiaza cadrele didactic, prezenta strategiilor de prevenire si combatere a discriminarii la nivelul scolii, prezenta strategiilor de combatere a abandonului scolar, in raport cu procentul de elevi romi participanti la cursuri.
Detalii in documentele atasate:
O_scoala_pentru_toti? 
Participarea la educatie a copiilor romi. Probleme, solutii, actori
Studiul a fost realizat cu utilizarea bazelor de date puse la dispozitie de catre Institutul de Stiinte ale Educatiei si Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii, in cadrul unei cercetari finantate de Soros Open Network Romania, avand contributia UNICEF. Pe langa concluziile desprinse din investigatiile realizate, a programului de interventie prin sistemul zonelor de educatie prioritara, autorii spera ca acesta cercetare va constitui un instrument util pentru viitoarele politici privind stimularea participarii la educatie si asigurarea unei reale egalitati de sanse a copiilor romi.
Detalii in documentele atasate:
Participarea_la_educatie_a_copiilor_romi 
Centrele de resurse pentru parinti din invatamantul prescolar
Infiintate in cadrul programului Educatia Familiei derulat de UNICEF, Centrele de resurse pentru parinti reprezinta un suflu nou in sistemul de invatamant prescolar, situand parintele ca partener egal si responsabil al cadrului didactic pentru educarea propriului copil. Centrele de resurse pentru parinti au fost influentate de modelele din SUA si Anglia si au pus accentul pe educatie, comunicare, initierea parteneriatelor si implicarea comunitatii si crearea resurselor utile.
Detalii in documentele atasate:
Centre_de_resurse_pentru_parinti_din_invatamantul_prescolar 
Asigurarea egalitatii de sanse si calitatii educatiei in scolarizarea etnicilor romi defavorizati
Recomandarile si analiza elaborate de Eniko Vincze in cadrul proiectului EDUMIGROM vizeaza cercetarea si structurarea mesajelor din jurul fenomenului segregarii sociale si a nevoii de desegreare. Cercetarea descrie ce inseamna sa traiesti intr-o zona segregata, cum se evidentiaza formele segregarii scolare, modurile de gandire despre amestecul intre culturi si diferentele intre aceste, politicile educationale dedicate romilor, precum si o serie de recomandari pentru politici publice integrate si incluzive.
Detalii in documentele atasate:
Asigurarea_egalitatii_de_sanse_si_calitatii_educatiei_in_scolarizarea_etnicilor_romi_defavorizati 
Educatie Interculturala
Raportul de cercetare a fost coordonat de Liviu Plugaru si Mariela Pavalache. Principalele capitole din cadrul raportului explica dimensiunile, obiectivele si valorile educatiei interculturale, fundamentele epistemologice ale pedagogiei interculturale, atitudinea fata de minoritati, dar si comunicarea in perspectiva interculturalitatii.
Detalii in documentele atasate:
Educatie_Interculturala 

Stiri/Eveniment 
Povestile copiilor

Povestile copiilor
Elevii care au participat in proiectul Oportunitati egale in
educatie pentru o societate incluziva ne-au impartasit povestile lor de
viata.
Echipa
  REF si Partenerii
  Mentori
  Mentori -> Nord Est
  Mentori -> Centru
 Mentori -> Sud Muntenia
 Profesori SEI
 Profesori SEI -> Nord Est
 Profesori SEI -> Centru
 Profesori SEI -> Sud Muntenia
  REF si Partenerii

  Mentori
  Mentori -> Nord Est

  Mentori -> Centru

 Mentori -> Sud Muntenia

 Profesori SEI
 Profesori SEI -> Nord Est

 Profesori SEI -> Centru

 Profesori SEI -> Sud Muntenia
