Studii si analize

Studii si analize privind minoritatea roma

Istorie si traditii rrome

Lucrarea semnata de prof. Delia Grigore si prof. Gheorghe Sarau propunere o intoarece in timp pentru a afla istoria si evolutia comunitatii rome. Privita din prisma teoriilor, legendelor si a faptelor, originea romilor este capitolul de debul al lucrarii. Istoria continua cu drumul romilor din India in Europa, formarea limbarii romani, configuratia istorica, sociala si lingvistica a colectivitatilor de romi din Romania.In lucrare sunt prezentate neamurile de romi, ocupatiile traditionale, familia roma, obiceiurile si traditiile de la diverse evenimente din viata de familie.

Detalii in documentele atasate:

Istorie si traditii rome

 


Situatia romilor in Romania, 2011. Intre incluziune sociala si migratie

Analiza realizata de Fundatia Soros asupra comunitatii rome surprinde aspecte legate de gradul de ocupare a unui loc de munca, educatie, sanatate, la nivelul anului 2011.

Detalii in documentele atasate:

Situatia romilor in Romania, 2011

 


Copiii rromi

Raportul de cercetare realizat de Salvati Copiii si Agentia de Dezvoltare Comunitara "Impreuna" evalueaza complexul de factori determinanti din evolutia copilului rom, precum conditiile de locuire, sursele de venit ale familiei, rolul familiei in educatia copiilor, reperele educationale, starea de sanatate a populatiei rome.

Detalii in documentele atasate:

Copiii rromi

 


Contributia rromilor la patrimoniul comun

Fie ca vorbim de limba romani, relatia cu institutiile religioase, institutii de spectacol, muzica, arte mestesugaresti, stiinte, mass-media, contributia persoanelor de etnie roma la patrimoniul comun este activa inca din anii 1800. Pe langa acestea, Mariana Sandu si Delia Grigore arata, pe baza unor dovezi istorice, si alte domenii in care persoanele rome au diverse realizari.

Detalii in documentele atasate:

Contributia romilor la patrimoniul comun

 


Personalitati rrome din spatiul geografic romanesc

Prof. Dr. Gheorghe Sarau mentioneaza o parte dintre persoanitatile istorice, sociale, stiintifice, culturale si artistice din Romania care sunt de etnie roma. Domeniile in care isi desfasoara activitatea sunt vaste si complexe - literatura, cercetare, medicina, sport, muzica, actorie, jurnalism etc.

Detalii in documentele atasate:

Personalitati rrome din spatiul geografic romanesc

 


Viata de familie si pozitia femeii in comunitatile de romi

Raportul de cercetare elaborat de Malina Voicu si Raluca Popescu surprinde diferite momente din viata familiei rome. Autorii ne expun modul in care se realizeaza casatoria, cum este privita contraceptia, cine gestioneaza resursele si ia decizii in comunitatile de romi,care sunt valorile transmise prin educatie si cum sunt implicati copiii in muncile domestice.

Detalii in documentele atasate:

Viata de familie si pozitia femeii in comunitatile de romi

 


Educatia si Etno-Cultura Rromani

Studiul realizat de prof. dr. Delia Grigore prezinta repere istorice, traditii si credinte din viata si cultura etniei rome. Lucrarea ilustreaza incluziunea etno-educationala a romilor, neamurile de romi existente pretutindeni, rolul si semnificatia casatoriei, principiile care stau la baza educatiei copiilor romi, obiceiurile pe care le respecta romii de sarbatori, precum si o serie de infomatii istorice din evolutia etniei rome.

Detalii in documentele atasate:

Educatia_si_etno_cultura_romani

 


Provocarile diversitatii

Centrul de Resurse pentru Diversitate Etnoculturala propune o serie de rapoarte privind statutul minoritatile nationale, politicile publice din sfera minoritatilor nationale, precum si stadiul implementarii acestora.

Detalii in documentele atasate:

Provocarile_diversitatii

 

Provocarile_diversitatii

 


Romii din Romania - repere prin istorie

UNICEF si Centrul Romilor pentru Interventie Sociala si Studii ne propun sa privin istoria dintr-o alta perspectiva – evolutia, provocarile si situatiile intampinate de romi.

Detalii in documentele atasate:

Romii_din_Romania_repere_prin_istorie

 


Cercetari cu privire la minoritatea roma

Daca sunteti interesati sa va creati o imagine comprehensiva despre situatia etniei rome prezentata in diverse studii si analize, publicatia "Cercetari cu privire la minoritatea roma", elaborata de Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii in cadrul Programului Phare „Imbunatatirea situatiei romilor din Romania” va aduce informatii noi si interesante. Avand la baza o serie de analize si cercetari realizate in perioada 1945-1989 si dupa anii 1990, publicatia Cercetari cu privire la minoritatea roma analizeaza cele mai importante teme abordate in cercetarile efectuate, cele mai abordate domenii de politica publica, perspectivele intalnite in lucrarile analizate.

Detalii in documentele atasate:

Cercetari_cu_privire_la_minoritatea_roma

 


Politici privind minoritatile etnice in Europa

Materialul realizat de Centrul de Resurse pentru Diversitate Etnoculturala prezinta diversitatea etnica si culturala prezenta in Europa, exemple pozitive de acomodare a minoritatilor etnice din Europa, politicile de promovare a drepturilor minoritatilor din Europa, politici de prevenire a discriminarii si de protectie a minoritatiloe nationale la nivelul Uniunii Europene, precum si politici si strategii de protectie a minoritatilor etnice din Romania.

Detalii in documentele atasate:

Minoritatile_etnice_in_Europa

 


Proiectul Incluziunea Romilor in Servicii de Dezvoltare Timpurie a Copilului (IRSDTC)

John Bennett, autorul raportului argumenteaza contextul national si situatia populatiei rome, explica ansamblul politicilor sociale, de sanatate si educationale pentru populatia roma si analizeaza serviciile de dezvoltare si educatie pentru copiii de varsta mica. La finalul proiectului puteti gasi rapoartele de monitorizare ale Uniunii Europene.

Detalii in documentele atasate:

Proiectul_Incluziunea_Romilor_in_Servicii_de_Dezvoltare_Timpurie_a_Copilului

 
Stiri/Eveniment

Povestile copiilor

Elevii care au participat in proiectul Oportunitati egale in educatie pentru o societate incluziva ne-au impartasit povestile lor de viata.


Proiectul in imagini

Parcurgeti impreuna cu noi etapele proiectului, cu ajutorul imaginilor!


Forum

Inregistreaza-te!

Deja membru? Log in

Utilizator:
Parola:

 

Parteneri